Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013


Σόιμπλε προς Τσίπρα: Καμία... εναλλακτική


soimple tsiprasΣυνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είχε πριν από λίγο στο Βερολίνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προς τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τους συντηρητικούς.
«Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την ... εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί», δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή του υπουργείου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η λιτότητα δεν βγάζει πουθενά, ενώ έθεσε στον ισχυρό άνδρα της Γερμανίας και μία σειρά από άλλα θέματα, δεδομένου ότι η συνάντηση κράτησε τελικά μία ώρα και όχι μισή όπως ήταν προγραμματισμένη.
Ειδικότερα, επισήμανε στον κ. Σόιμπλε τον κίνδυνο για την άνοδο του φασισμού και των νεοναζιστικών ομάδων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η Ελλάδα και η κοινωνία να βγει όρθια από την κρίση, απαλλαγμένη από τον κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση.
Είναι η πρώτη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κορυφαίο παράγοντα της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση είχε κανονιστεί πριν από τα Χριστούγεννα σε συνεννόηση με το Αριστερό κόμμα Γερμανίας (Die Linke).

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο Βερολίνο από το Σάββατο όπου είχε μια σειρά επαφών με στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, με διανοουμένους. Επειδή το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό να παρατείνει την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα για μία ή δύο ημέρες.

Ο κ. Τσίπρας, χθες, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του Αριστερού Κόμματος της Γερμανίας, έκανε και πάλι λόγο για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και για αλλαγή πολιτικής και πως η κ. Μέρκελ έχει επιβάλει στην Ελλάδα μια καταστροφική πολιτική λιτότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σημερινή συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών επιδιώκει άνοιγμα συνεννόησης με τον πολιτικό κόσμο του Βερολίνου, ενώ μετά από αυτή τη συνάντηση εκτιμάται ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τον κ. Τσίπρα.

«Έχε τους φίλους σου κοντά και τους αντιπάλους σου κοντύτερα», λένε στη Γερμανία κι όπως γράφει σήμερα το Der Spiegel, ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί πιστά το ρητό.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το Der Spiegel ο κ. Τσίπρας ανήκει «στους ριζοσπαστικότερους πολέμιους της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που έχει επιβάλει η Τρόικα στην Ελλάδα». Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε στη γερμανική αντίληψη που θέλει να στηριχθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως παρατηρεί το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου