Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ... ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ- ΚΙ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ ΒΕΒΑΙΑ!
ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ...ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/2.html ( στην ενότητα ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ 2-ΥΓΕΙΑ 3, ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας)
( ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ... Κι ο Θεός να σας φωτίζει!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ… Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ –Παράδοση αιώνων παρά τοις ΄Ελλησι- ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ.




Ανεξάρτητα από την καλογερίστικη αυστηρότητα περί αποχής από κρέατα, η πραγματικότητα άλλα πρεσβεύει… Κι εγώ δεν μπορώ να την παραβλέψω.
Η μαγειρίτσα είναι δημοφιλές παραδοσιακό Αναστάσιμο εύγεστο έδεσμα .. που δεν λείπει από κανένα σχεδόν Πασχαλιάτικο τραπέζι.. Αν η μαγειρίτσα είναι επωφελής για την υγεία μας…οι απόψεις δυίστανται : Άλλοι λένε πως είναι υγιεινό φαγητό κι άλλοι ΟΧΙ. Σίγουρα τα συκώτια των σφαχτών… δεν κάνουν καλό.Γενικό αυτό.


Εγώ δε λέγω πως αν μια φορά το χρόνο κάνουμε και καμιά αταξία , έ, σίγουρα δεν επιβαρύνουμε την υγεία μας. ΨΗΦΙΖΩ κάθετα υπέρ της Μαγειρίτσας… Μάλιστα δε εγώ… συνηθίζω , έστω κι άπαξ του έτους να κάνω μαγειρίτσα με εντόσθια –συκώτια- κοτόπουλου και δεν βλέπω καμιά διαφορά από την αρνίσια μαγειρίτσα… Τέλος πάνων …περί ορέξεως κολοκιθόπιτα, όπως έλεγε και η Αγία μήτηρ μου.
Λόγω ημέρας θα σας δώσω δύο συνταγές μαγειρίτσας…
Μία περίεργη καλογερίστικη και μια άλλη κλασσικά κοσμική και από την Πάρο.. η οποία αυτή δεν διαφέρει από τα συνήθεια που έχουμε σε άλλες περιοχές της ελληνικής πατρίδας. Δείτε: 

Παραδοσιακή μαγειρίτσα

Αγιορείτικη συνταγή για του μαγειρίτσα του Μεγάλου Σαββάτου. 
Υλικά: 
  • 2 αρνίσιες συκωταριές
  • 2 φλιτζ. λάδι
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • άνηθο
  • 1 φλιτζ. ρύζι, καλά ξεπλυμένο με κρύο νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τον ζωμό: 
  • 1 αρνίσιο κεφαλάκι
Για το αυγολέμονο: 
  • 4 κρόκους αυγών
  • χυμό από 2 λεμόνια
Διαδικασία: 
Για τον ζωμό: Ξεπλένετε το αρνίσιο κεφαλάκι και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό, ίσα να το καλύπτει. Τη βάζετε στη φωτιά και αφήνετε να πάρει βράση. Ξαφρίζετε τακτικά και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Όταν το κεφαλάκι είναι έτοιμο κατεβάζετε από τη φωτιά και στραγγίζετε τον ζωμό για να τον χρησιμοποιήσετε στο βράσιμο της μαγειρίτσας. Ξεπλένετε καλά τις συκωταριές και πετάτε τα περιττά κομμάτια. Τις ζεματίζετε σε νερό που βράζει για 15’, τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Τις ψιλοκόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι πάνω στο ξύλο της κουζίνας και τις αφήνετε κατά μέρος. Ζεσταίνετε το 1 φλιτζάνι λάδι σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνετε να μαραθούν. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα εντόσθια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Τα φήνετε να σιγοψηθούν για λίγο, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε τον ζωμό από το κεφαλάκι. Κατόπιν προσθέτετε το ρύζι μαζί με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και αφήνετε τη μαγειρίτσα να βράσει μέχρι να είναι έτοιμο και το ρύζι. Χτυπάτε τους κρόκους σε ένα μπολ και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και προσθέτετε λίγο-λίγο, ζωμό από τη σούπα. Προσθέτετε το αυγολέμονο στη σούπα ανακατεύοντας ελαφρά και την αφήνετε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση, οπότε την κατεβάζετε από τη φωτιά και τη σερβίρετε. 
Σημ.: Στη σούπα μπορείτε να προσθέσετε, μαζί με τις συκωταριές, αρνίσιες κοιλιές και αντεράκια, αφού πρώτα τα ζεματίσετε και τα ψιλοκόψετε. 
Καλή όρεξη! 


ΚΑΙ …Η ΕΝΑΛΛΑΚΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: 

Αγιορείτικη Συνταγή - Μαγειρίτσα με ταχίνι και ρίγανηalt

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε στην χύτρα τα μανιτάρια - με το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλες φέτες - με ένα φλυτζάνι νερό, την ρίγανη και το πιπέρι, να πάρουν μια βράση.Μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και όταν κοχλάσει ρίχνουμε το ρύζι και όλα τα υπόλοια υλικά, μαζί με τους κύβους λαχανικών. Κλείνουμε την χύτρα και σε δέκα λεπτά από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα, το φαγητό είναι έτοιμο.

Ανοίγουμε την χύτρα και ρίχνουμε στο φαγητό τον άνηθο και το μαιντανό, τα οποία έχουμε αφήσει για το τέλος.Κτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι και λίγο νερό, ώσπου να γίνει χυλός.Παίρνουμε ζωμό απο την σούπα και χύνουμε λίγο λίγο στην μαγειρίτσα, ανακατεύοντας για να μην κόψει.Δεν το ξαναβάζουμε στη φωτιά εκτός αν θέλουμε να το ξεστάνουμε λίγο.

Υλικά :
μία κονσέρβα μανιτάρια
μισό κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι μαιντανος
6 φύλλα μαρουλι
μισό ματσάκι άνηθος
1 φλυτζάνι ρύζι
2 κουταλιές ταχινι
μισο κουταλάκι πιπέρι κόκκινο γλυκό
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1-2 κύβοι λαχανικών
8 φλιτζάνια νερό
1 λεμόνι

ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΗ-…ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ:

Η μαγειρίτσα της γιαγιάς


Κλασική και αγαπημένη γεύση της Ανάστασης. 
Εκτέλεση 
Πλένουμε καλά τα αντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15΄. Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40΄. Περίπου 20΄ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι. Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 2΄-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Τη συνταγή μας παραχώρησε ευγενικά η κα Γεωργία Δέδε . 
Υλικά συνταγής
  • συκωταριά αρνίσια, πνευμόνια και αντεράκια
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • μαρούλι χοντροκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ
  • Για το αυγολέμονο
  • αυγά
  • χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι
*** Θα πρέπει να διευκρινίσω..για να μην σας σκανδαλίζω… Οι μοναχοί δεν αποτάσσουν παντελώς την βρώση κρεατικών! Ανθρώπινα σκαριά είναι κι αυτοί… γαρ! ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ… Κάνουν την μοναστική άθλησή τους…αλλά του κερατά να…μην φάνε μια φορά το χρόνο κι ένα κοψίδι; Σε πολλά μοναστήρια –λιγότερο στο Άγιον ΄Ορος- οι καλόγεροι εκτρέφουν γίδια, πρόβατα κ.λ.π ζωντανά …κυρίως για τις άγριες μέρες του χειμώνα. Στα μοναστήρια ο χειμώνας είναι πολύ άγριος!..Και τα σφαχτάρια είναι βάλσαμο για όλους τους …εραστές της Ουράνιας βασιλείας! Δεν γίνεται διαφορετικά… Ο καλόγερος προέρχεται εκ του κοσμικού Βασιλείου ως γνωστόν… ΄Αλλο αν επέλεξε άλλη ρότα… (να μονάσει δηλαδή) ..Μα δεν παύει να κουβαλάει πάνω του τις κοσμικές συνήθειες και δη τις εύγεστες , όπως είναι τα αρνίσια κοψίδια κ.λ.π. 
Η ζωή είναι ποικιλόμορφη. Μπορεί εγώ να επιλέγω αυτή την ποικιλία κι εσύ μια άλλη… αλλά επί τέλους κανείς μας δεν πάει στην κόλαση..Πολλώ δε μάλλον οι τέτοιες τερψιλαρύγγιες επιλογές μας να ταυτίζονται με αμαρτία!

Προς Θεού… Φιάξτε απόψε τη μαγειρίτσα σας …αλλά μην το σκάσετε αμέσως από τη λειτουργία της Ανάστασης, μόλις ο παπάς εκφωνήσει το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ… Το θέμα είναι να αναστηθούμε κι εμείς έτσι για ένα 15/λεπτο το πολύ… ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ--- ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου