Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ ΟΥ Ν.ΚΟΣΜΟΥ... ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΝ ΕΞΩ!

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΑ ΔΕΡΒΙΝΟΧΩΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Πλούσιο φωτορεπορταζ By Tolis

Δεκάωρο ημερήσιο "ταξίδι" πραγματοποίησαν χθες κάπου 50 μέλη του ΚΑΠΗ Ν.Κόσμου, του πρώτου ΚΑΠΗ στην Ελλάδα που λειτουργεί με ευθύνη του Ομίλου Εθελοντών Ν. Κόσμου.(1953).

Η περιπέτεια άρχισε με επίσκεψη στο επιβλητικό Μοναστήρι της Παναγίας Γοργοεπηκόου, στη Μάνδρα Αττικής, πέρασε μέσα από τα βουνά και τα λαγκάδια  των καταπράσινων Δερβινοχωριών  με μια στάση στο χωριό Σκούρτα για να καταλήξει στη Χασιά ...για καφεδάκι, λουκουμάδες και γιαούρτι με μέλι...

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Ας αρχίσουμε με τη μονή, που θυμίζει πετρόκιστο κάστρο, σκέτο φρούριο που εντυπωσίασε όλους και σκανδάλισε τους πονηρούς, που ρωτούσαν ..."μα που τα βρήκαν όλα αυτά τα λεφτά, για να κτίσουν αυτό το μεγαλούργημα;"
--Από σένα κι από μένα αδερφέ... Από κονδύλια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης...Δεν υπάρχει μοναστήρι που να μην χρηματοδοτείται, απάντησε ο ψαγμένος συνταξιδιώτης.
Στη Μάνδρα της Αττικής, σε έναν λόφο, βρίσκεται η γυναικεία Κοινοβιακή Ιερά Μονή της Παναγίας Γοργοεπηκόου (ή Γοργοϋπηκόου), όπου αποθησαυρίζεται η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Ως γνωστόν, η ομώνυμη αρχαία ιερά εικόνα (τοιχογραφία) της Παναγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Γύρω στα 1800, κάποιος μοναχός από το Άγιον Όρος ξεκίνησε να πάει στη Μικρά Ασία όπου υπήρχαν μετόχια αγιορείτικα, φέρνοντας μαζί του και αγιογραφημένες εικόνες για να τις πουλήσει. Μια από αυτές τις εικόνες, ποιος ξέρει με πόσες νηστείες και προσευχές αγιογραφημένη, ήταν της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, αντίγραφο της αρχικής εικόνας της Μονής Δοχειαρίου.
Την εικόνα αγόρασε στη Σμύρνη μια οικογένεια ευσεβής, που με τα χρόνια την έδινε πολύτιμη κληρονομιά σε κάθε πρωτότοκο. Έτσι ήρθε και στα χέρια της Ιφιγένειας.
Το μοναστήρι είναι γυναικείο και διαθέτει 50 μοναχές.
Ο κύριος Ναός...ένα αληθινό κομψοτέχνημα.
Δείτε πιο κάτω μερικές φωτογραφίες από το μοναστήρι της Γοργοεπηκόου.
Τα επιβλητικά κελιά των μοναχών!
Δυό άλλες χαριτωμένες Κυρίες
του ΚΑΠΗ Ν.Κόσμου, άναψαν κι
αυτές το κεράκι τους!

Σκέτο φρούριο... Χιλιάδες τόνοι πέτρας χρησιμοποιήθηκαν για το στήσιμο της Μονής
Μια αρχοντική Κυρία...Μια μεγάλη ιστορία. Βγήκε στο βουνό
ως αντάρτισσα σε ηλικία 17 χρονών. Πέρασε 36 χρόνια αυτοεξορίας
 στηνΤσεχία και παραμένει βαμμένη κομμουνίστρια... Άναψε το κεράκι
της στην Παναγιά. Πιστεύει, όχι σαν τον Τσίπρα που δηλώνει
άθεος! Ναι η παλαιάς κοπής κομμουνιστές ήσαν και
θρησκευάμενοι και ρομαντικοί! Με την κυρία θα κάνουμε
ειδικό ρεπορτάζ.. Κουβαλάει χιλιάδες αναμνήσεις!








































Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το μοναστήρι κάντε ΚΛΙΚ εδώ>http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1215&lang=en

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΑ ΔΕΡΒΙΝΟΧΩΡΙΑ
Μετά η μονή ...βουρ δρόμο για να βρούμε ταβερνούλα... Μέσα από πυκνά δάση ,βουνά λοφίσκους και πεδιάδες με λαχανικά και κυρίως με πολλά αμπέλια...Μια διαδρομή με πολλές κι επικίνδυνες στροφές ...δεν έχει σημασία: Εμείς απολαμβάναμε τη πανέμορφη ...θέα.
Μεγάλη η ιστορία των Δερβενοχωριών.Ψυχωμένοι οι κάτοικοι μέσα στους αιώνες. Πολλοί οι θρύλοι και οι αφηγήσεις. Λόγω των συνεχών αγώνων τους ονομάστηκαν και ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΑ!

Δερβενοχώρια

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ

Τα Δερβενοχώρια ένα σύνολο πέντε χωριών που εκτείνετε δυτικά της Πάρνηθας , ανήκουν στην διοικητική και πληθυσμιακή δομή της Βοιωτίας και βρίσκονται ακροβολισμένα σε ένα γραφικό και γεμάτο έντονα χρώματα οροπέδιο , σε υψόμετρο 530 περίπου μέτρων .
Οι πέντε οικισμοί που συγκροτούν το πλέγμα των Δερβενοχωρίων είναι η Πύλη , τα Σκούρτα , η Πάνακτος , το Πράσινο και η Στεφάνη .
Πανακτία ονομαζόταν η περιοχή του οροπεδίου των Δερεβενοχωρίων από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας .
Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας ανήκε στη Αθήνα . Με την Ρωμαϊκή προσαρτήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Τανάγρας . Το οροπέδιο με το κάστρο της Πανάκτου υπήρξε αιτία διαμάχης για την επικράτηση μεταξύ Αθηνών και Θηβών για πολλούς αιώνες και το 420 π.χ. με δόλο το κατέλαβαν οι Θηβαίοι και κατέστρεψαν το Κάστρο .
Τα Δερβενοχώρια ακολούθησαν την τύχη της Βοιωτίας σε όλους τους ιστορικούς χρόνους Ελληνιστικούς , Ρωμαϊκούς , Βυζαντινούς , Ενετικούς , Φραγκικούς και Καταλανικούς .
Στην εποχή των Καταλανών 1383 με πρωτοβουλία του Καταλανού Ραμόν Ντε Βιλανόβα εποικίστηκε η περιοχή με Αρβανίτες .
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ...ΠΑΡΑΠΈΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ : http://drixoutispanagiotis.blogspot.gr/p/blog-page_08.html

ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ:....

Αξιοθέατα Δερβενοχωρίων

ΤΣΙΓΚΟΥΡΑΤΙ
 Ερχόμενος κάποιος σήμερα στα χωριά μας , Αξίζει να επισκεφθεί το Ιστορικό κάστρο της
Πανάκτου , το κάστρο Πυργάρι στα Σκούρτα , τον Ενετικό πύργο στην Πύλη , την Βυζαντινή Ιστορική μονή της Ζωοδόχου Πηγής , κτισμένη στα ερείπια Ναού Ρωμαϊκών χρόνων , στην οποία όπως αναφέρει η παράδοση και οι Ιστορικοί , κατά την επίσκεψη του ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Κομνηνός χάρισε πολύτιμα κειμήλια ,τον βυζαντινό ναό του 1200 της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πύλη , το εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας με τον ερειπωμένο ναό του 11 αιώνα πλησίον αυτής , στην Μαζαρέκα Σκούρτων , τoν βυζαντινό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σκούρτων , την γέφυρα του Μητροπολίτη του 1370 στην Ραπντώσα Πύλης , την Ιερά μονή Ανάληψης του Σωτήρος , Την γέφυρα Γκέλη του 1650 στον Ασωπό Ποταμό , τον ανδριάντα του Στρατηγού Αθανάσιου Σκουρτανιώτη έργο του Γλύπτη Γ. Μέγκουλα στην Πλατεία Σκούρτων , το μνημείο του Στέφα Μαλιάτση στις Πόρτες για την ηρωική μάχη της Πύλης , τον οικισμό Τσιγγουράτι και πολλά άλλα μνημεία και αξιοθέατα . Ακόμη ο επισκέπτης θα απολαύσει την θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή Μάλια Μουλιθι Σκούρτων . Μπορεί να χαρεί ακόμη όλες τις υπέροχες και μαγευτικές διαδρομές και τα πανέμορφα τοπία , με τα πόδια η το αυτοκίνητο , μέσα στο απέραντο πευκόφυτο δάσος που απλώνεται με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα , να διαβεί μέσα σε υπέροχες ορεινές χωμάτινες διαδρομές και χαράδρες και να δει τα διάφορα σπήλαιο- βάραθρα της περιοχής μας
Επίσης στα χωριά μας ο επισκέπτης σήμερα θα εντυπωσιαστεί από τις πολλές ταβέρνες με τους πλούσιους ντόπιους μεζέδες ,τα παραδοσιακά εδέσματα και τα εγχώρια προϊόντα που πωλούνται στο παζάρι που γίνεται κάθε Κυριακή .
Στην περιοχή μας διεξάγονται αγώνες ταχύτητας αυτοκίνητου (ειδική χωμάτινη διαδρομή μήκους 24 χλμ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ) , Πανελλήνιοι αγώνες ποδηλασίας , αγώνες μότο κροσς , 4*4 , αγώνες αλεξίπτωτου πλαγίας , διαθέτει πίστα Αερολέσχη ,μοντελισμού αεροπτερισμου , γήπεδα πέντε επί πέντε και σύγχρονο γήπεδο με χλοοτάπητα , παιδικές χαρές κλπ ,την περιοχή μας ακόμη επισκέπτονται πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι και υπάρχουν παιδικές Kατασκηνώσεις κλπ. (απο Χ ΜΙΧΑ )    

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΡΤΑ, (ένα από τα Δερβινοχώρια!)..ΓΙΑ ΜΑΜ...

Μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον , αλλά έχει πολλές υδάτινες καταβόθρες-σπήλαια κ.λ.π.
Ο σχετικός "βιογράφος" αναφέρει:

"Αφήνοντας τις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας προς τα δυτικά, στο μεγάλο οροπέδιο που σχηματίζεται εκεί, βρίσκονται μισοξεχασμένα τα Δερβενοχώρια. Διοικητικά ανήκουν στη Βοιωτία, και είναι ακριβώς στα σύνορα με την Αττική. Θεωρούνται αττική γη (Πάρνηθα), παρ’ όλο που τυπικά είναι ενταγμένα στο γειτονικό νομό.
 Τα όμβρια ύδατα των ετήσιων βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή των Δερβενοχωρίων, αποστραγγίζονται στις καταβόθρες του οροπεδίου των Σκούρτων. Είναι φυσικές οδοί διαφυγής του νερού, που έχουν διανοιχθεί από τη διάβρωση στα πετρώματα που προκαλεί συνεχώς η ορμή των υδάτων. Την καλοκαιρινή περίοδο που οι βροχοπτώσεις παύουν, οι καταβόθρες μπορούν να είναι επισκέψιμες, αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν πολλά νερά στο εσωτερικό τους. Είναι λοιπόν σπήλαια – φυσικοί αγωγοί ομβρίων υδάτων, που πολλές φορές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον περισσότερο λόγω του μεγάλου μήκους των διαδρομών των στοών τους, και λιγότερο για τους σταλακτιτικούς σχηματισμούς τους, αφού η συνεχής ροή του νερού δεν επιτρέπει πάντα τη δημιουργία διακόσμου.
 Οι κάτοικοι της περιοχής βεβαιώνουν ότι υπάρχουν δεκάδες τέτοιες καταβόθρες διάσπαρτες στα χωράφια τους και στις βάσεις των λόφων που υψώνονται μέσα στο οροπέδιο, όπως ακριβώς συμβαίνει άλλωστε και στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Κωπαΐδας. Τα νερά που μεταφέρουν τα ρέματα στη λεκάνη του οροπεδίου από τα γύρω βουνά, απομακρύνονται μέσω υπογείων διαδρομών προς τη θάλασσα. 
 Η μεγαλύτερη καταβόθρα του οροπεδίου βρίσκεται κοντά στο κανάλι του Μόρνου, στους πρόποδες του χαμηλού ασβεστολιθικού λόφου «Ρόκανι» και σε υψόμετρο 490 μ., δίπλα στο δρόμο που συνδέει τα χωριά Σκούρτα και Πύλη, δυτικά του πρώτου και κοντύτερα στο δεύτερο. "

Η ΕΞΟΧΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ  "ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ" ΚΑΤΑ 60% 

ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ...ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 

ΚΡΙΣΗ!

Η μόνη που λειτουργεί σήμερα στο χωριό ΣΚΟΥΡΤΑ... Το φαγοπότι είναι φαγοπότι και δεν παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον... Σε κάθε ταβέρνα οι ίδιες εικόνες ΜΑΜ...& χάψας και κουβέντες του κοπανιστού αγέρα!

ΔΕΊΤΕ ΤΟΥΣ  ΚΑΠΗΤΖΉΔΕΣ ΤΟΥ Ν. ΚΟΣΜΟΥ ...ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΙΚΉ ΤΑΒΈΡΝΑ 

ΤΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΗ  στα ΣΚΟΥΡΤΑ ΘΗΒΩΝ!

Η ταβέρνα...χωρητικότητας 600 ατόμων!
 ΣΥΜΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΑΣΙΑ -ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ!



ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΥΨΑΜΕ
ΣΑΣΟΚΆΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΣΙΑΣ: Κάι που
δεν ξέραμε. Είναι η προτομή του Βασιλείου,
τέκνον της Χασιάς, Οπλαρχηγού του 1821...
αλλά και ο πρώτος Φρούραρχος των Αθηνών!
Η μικρή αυτή διαδρομή στα Δερβινοχώρα πέρα από τα φυσικά κάλλη της περιοχής άφηνε μια στιφή γεύση, ένα κούμπωμα ... Οι περιοχές παντέρημες... η ζωή σχεδόν ανύπαρκτη... Επιχειρήσεις κλειστές, σπίτια που δεν φαίνονταν να έχουν μέσα ζωή... Μια απίστευτη εγκατάλειψη, προϊόν της ολέθριας κρίσης που σχεδίασαν οι φίλοι μας Γερμανοαμερικάνοι Τραπεζίτες Σιωνιστές...  Χαρακηριστική είναι η είκόνα που μεμφανίζει η σφίζουσα άλλοτε Χασιά με τα αναρίθμητα  ταβερνάκια της... Ελάχιστα πλέον απόμειναν από αυτά...











































































Εδώ η κ. Ενη Κυριακού, (με τα μπλε), η ...ΜΑΣΚΩΤ του ΚΑΠΗ. Μια αξιόλογος κυρία εξόχως περί παντός καλλιεργημένη. Είναι φιλόλογος και Κοινωνιολόγος. Προσφέρει μια πνευματική δροσιά... Στην εκδρομή ...έσκισε με τα τολμηρά ανέκδοτά της... Ως γνωστόν η κ. Κυριακού καθ΄εκάστην Τετάρτη κουβεντιάζει με τα μέλη του ΚΑΠΗ με ασίγαστο πάθος για την ελληνική γλώσα και κατά του... κλήρου! Λέει πολλές αλήθειες και να συνεχίσει... ανεξάρτητα αν ο μεστωμένος λόγος της καρπίζει μεταξύ της γερουσίας των ακροατών της. Πάντως εμείς θα χαιρόμασταν να είχαμε κείμενα της, όχι προς χρήση της ιστοσελίδας αυτής μόνον ...αλλά και από άλλα μετερίζια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου