Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Μύκονος: Φεγγαρόψαρο 250 κιλών πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά


Ένα ψάρι που δεν αλιεύεται συχνά στις ελληνικές θάλασσες πιάστηκε στα δίχτυα ενός Μυκονιάτη ψαρά. Ο Νίκος Κοντιζάς δεν πίστευε στα μάτια του όταν αντίκρυσε στο παραγάδι του ένα τεράστιο φεγγαρόψαρο!

Το ψάρι πιάστηκε κοντά στην Ικαρία, μεταφέρθηκε στην Μύκονο και με την βοήθεια γερανού φορτώθηκε στο αγροτικό του κ. Κοντιζά φτάνοντας μέχρι την «Ανεμότρατα του Μαούνα» στον Ορνό, όπου οι ιδιοκτήτες Θεοχάρης και Άννα Κουσαθανά, οι συνεργάτες τους και πολλοί περαστικοί είχαν την ευκαιρία να το δουν και να το... θαυμάσουν!

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από λίγο μαρτυρούν το μέγεθος του ασυνήθιστου ψαριού, το οποίο ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία σε αντίθεση με την Άπω Ανατολή όπου θεωρείται εκλεκτό έδεσμα και πωλείται ακριβά στα ντελικατέσεν.





Μερικές πληροφορίες για το ψάρι

Φεγγαρόψαρο ή προπέλα: Κοινή ονομασία των τετραοδοντόμορφων ιχθύων του είδους Mola mola, της οικογένειας των μολιδών. Πρόκειται για μεγάλο, πελαγικό ψάρι, το μεγαλύτερο στον κόσμο, με περίεργη εμφάνιση, διαδεδομένο στις θερμές και εύκρατες θάλασσες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Μεσόγειος. Το φεγγαρόψαρο, γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία μύλη λόγω της ομοιότητάς του με μυλόπετρα, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 3 μ. και σε βάρος τους 2 τόνους.

Το ογκώδες σώμα του, που καλύπτεται από πολύ χοντρό και τραχύ δέρμα, είναι στρογγυλωπό και πλευρικά πιεσμένο και το κεφάλι του καταλήγει σε ένα αμβλύ, κοντό ρύγχος, χωρίς να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα.

Τα άζυγα πτερύγια (κοιλιακό και ραχιαίο) είναι ανεπτυγμένα και στενόμακρα, τοποθετημένα στο ίδιο ύψος και κάθετα στον κύριο άξονα του σώματος. Η ουρά απουσιάζει, ενώ τα θωρακικά και τα εδρικά πτερύγια είναι ατροφικά. Η ράχη του έχει χρώμα σταχτί, τα πτερύγια του είναι μαύρα και η κοιλιά του ασημόλευκη. 

Τα φεγγαρόψαρα συχνά επιπλέουν ανάσκελα, ενώ έχουν την ικανότητα να εκτελούν μεγάλα άλματα έξω από το νερό. Παρά τον μεγάλο όγκο τους, είναι ακίνδυνα και τρέφονται κυρίως με μέδουσες, πλαγκτόν, καρκινοειδή, μαλάκια ή άλλα ψάρια. Πρόκειται για ένα από τα γονιμότερα είδη ψαριών, αφού το θηλυκό μπορεί να παράγει μέχρι και 300 εκατ. αβγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου