ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΘΕΙΕΣ ΤΟΥ...
Μιλήσαμε ήδη για το λάδι που κατεβάζει στην Αθήνα το κίνημα ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ .. Από τη νόθα ζωή που μεταπολεμικά βιώνουμε, το λάδι δεν μπορούσε να μείνει εκτός νοθείας.
Σας δινουμε ένα κείμενο ...γραμμένο από μεγάλη εταιρία.. Λέει αλήθειες αλλά κάνει και τη σύσταση ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ...ΕΠΩΝΜΥΜΑ προϊόντα!!!
Αφεριμ ΑΛΤΙΣ ΚΑΙ ΜΙΝΕΡΒΑ ..
Τι πάει να πει επώνυμο; Πώς ...έγιναν επώνυμες οι δυο αυτές εταιρίες που μονοπωλούν το είδος; Τις έχει αγγίξει καμιά δημοσιογραφική γραφίδα; Ποτέ! Από που οι μεγαλοκυράδες αυτές συλλέγουν το λάδι; Από ανώνυμους παραγωγούς ασφαλώς. Αν κάποιος παραγωγός θελήσει στο λάδι που προσφέρει στις δυό αυτές εταιρίες , θελήσει λέμε να το βάλει μια ταμπελίτσα, π.χ. ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ, το λάδι αυτό ο καταναλωτής πρέπει να το αποφεύγει...διότι είναι άγνωστο, ΌΧΙ ΕΠΏΝΥΜΟ; Κι εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με τη νοθεία της νοημοσύνης μας !Θα τα πούμε όλα εδώ .. Διαβάστε για να ξέρετε τι εστί νοθεία λαδιού... πριν το προμηθευθείτε...
Πώς τελικά παραπλανούνται οι καταναλωτές;
Η νοθεία και ποιότητα του ελαιολάδου δεν είναι κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί από τη γεύση και μόνο. Ο φίλος ή συγγενής μας δεν έχει την εξειδικευμένη γνώση και τα μέσα που απαιτούνται για να ξεχωρίσει το κακής ποιότητας ελαιόλαδο. Επομένως δεν είναι σε θέση να μας εγγυηθεί την αγνότητα και γνησιότητά του. Αυτό σημαίνει ότι το ελαιόλαδο, σε αυτό το μακρινό του ταξίδι από το δένδρο της ελιάς μέχρι το τραπέζι μας, μπορεί να πέσει «θύμα» ανεύθυνων παρεμβάσεων από μεσάζοντες που το διακινούν ανώνυμα και ανεξέλεγκτα.
Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτή η νόθευση του χύμα ελαιολάδου;
Μερικές φορές και με σκοπό το εύκολο κέρδος, ορισμένοι πωλούν χύμα ελαιόλαδο ανακατεμένο με σπορέλαια, νερό και χρωστικές ουσίες ή χρησιμοποιούν λάδια προηγούμενων ετών. Το καλό ελαιόλαδο όμως είναι εκείνο που έχει παραχθεί πρόσφατα - είναι δηλαδή φετινό - αφού ο χρόνος ζωής του ελαιολάδου κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες. Όμως η νοθεία και αλλοίωση στο χύμα ελαιόλαδο δεν αποτελεί απλώς οικονομική απάτη, αλλά κυρίως μετατρέπει ένα καθ’ όλα ευεργετικό προϊόν σε βλαβερό για την υγεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, αποφάσισε να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από το παραεμπόριο και τη νόθευση του ελαιολάδου, καταργώντας τον 16κιλο τενεκέ, με ειδικό κανονισμό που τίθεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2003. Ως καταναλωτές ελαιολάδου πρέπει να ξέρουμε ότι η διακίνησή του επιτρέπεται μόνο σε συσκευασίες έως 5 λίτρων.
Όμως πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε όλοι εμείς οι απλοί καταναλωτές που δεν έχουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις και τα μέσα για να ξεχωρίσουμε το καλό, ποιοτικό και αγνό ελαιόλαδο;
Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι το ελαιόλαδο που τρώμε είναι αγνό, με ποιότητα και γεύση, είναι να αγοράζουμε τυποποιημένο, ελαιόλαδο. Η τυποποίηση είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει ασπίδα προστασίας για τον καταναλωτή.
Επιλέγοντας μια συσκευασία επώνυμου ελαιόλαδου μέχρι 5 λίτρα, που είναι ερμητικά κλεισμένη με πώμα ασφαλείας, μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, διότι έχουν γίνει ολοκληρωμένοι ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής του - από το λιοτρίβι μέχρι το τραπέζι μας, με σύγχρονες μεθόδους βάσει των προδιαγραφών των αρμόδιων κρατικών φορέων. Έτσι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το λάδι που καταναλώνουμε είναι εκλεκτό, ποιοτικό και φρέσκο. Αντιθέτως, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για την γνησιότητα και ποιότητα του χύμα ελαιόλαδου.
Έτσι λέει... η επώνυμη εταιρία! Είναι όμως έτσι;
σωστα ολα αυτα ομως μπορει κ να ελεγχθει ο καθε ειδους παραγωγος απ την σελιδα του ΟΠΕΚΕΠΕ οπου βαζοντας τ ονομα του παραγωγου με το ΑΦΜ του θα ξερει ο καθενας αν οντως εχει ελιες η΄ οχι...ειναι απλα τα πραγματα.......απο κει ξεκινουν ολα,απ την πηγη...
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω..
ενας παραγωγος απο κρητη..